5 Aktiviti Yang Mesti Dielakkan Oleh Wanita Berpantang. Bahaya!

“Lepas bersalin nanti ingat nak duduk rumah sendiri je. Tapi kadang-kadang, rasa teragak-agak nak buat apa, nak makan apa. Yelah, selalunya Mak yang uruskan semua. Macam mana cara berpantang yang betul sebenarnya?”

Dalam kehidupan moden kini, lebih ramai wanita yang memilih untuk berpantang di rumah sendiri. Mungkin lebih mudah kerana masing-masing bekerja. Ibu ayah pula bukan sihat sangat, tak nak menyusahkan mereka pula. Suami pun boleh tolong uruskan kerja-kerja rumah yang tergendala, lebih-lebih lagi kalau ada anak kecil yang lain.

Namun orang muda mungkin dah ramai yang tak berapa faham tentang keperluan serta cara berpantang yang betul. Kami di PantangPlus.com ingin memberi sedikit panduan dan contoh aktiviti yang harus anda elakkan selepas bersalin.

5 Aktiviti Yang Mesti Dielakkan Oleh Wanita Berpantang. Bahaya!

Tempoh berpantang selepas bersalin adalah khas untuk merehatkan diri dan memulihkan kesihatan ibu yang telah bertarung nyawa melahirkan bayi.

Ketika ini, kebanyakan ibu juga biasanya masih bergelut untuk menyesuaikan diri dengan waktu tidur bayi serta proses penyusuan yang kerap.

Jadi, dalam 6 minggu pertama terutamanya, seeloknya, ibu mengandung cuba elakkan aktiviti berat seperti di bawah kerana dikhuatiri ia boleh menyebabkan keletihan melampau.

1. Mengangkat Barang Berat

Memang banyak baju bayi yang nak dicuci ketika dalam tempoh berpantang. Bayi memang kerap muntah, berak, dan kencing. Boleh jadi ia terkena pakaian, kain alas, bedung, atau cadar. Itu pun belum masuk pakaian sendiri yang tertumpah susu, terkena darah, dan sebagainya.

Seeloknya dapatkan suami untuk membantu anda. Tapi dalam kes tertentu mungkin anda juga perlu melakukannya sendiri. Jadi, elakkan mengangkat baldi yang berat, lebih-lebih lagi di bilik air. Keadaan lantai yang licin menjadikan kerja ini lebih membahayakan.

2. Naik Turun Tangga

Sekiranya anda tinggal di rumah 2 tingkat dan bilik anda berada di atas, seeloknya cuba uruskan agar semua barangan anda telah berada dekat dengan anda.

Elakkan aktiviti naik turun tangga yang terlalu kerap kerana ia boleh mengganggu jahitan atau luka bersalin. Berjalanlah dengan perlahan dan jaga langkah anda untuk mengelakkan daripada terjatuh.

Kalau nak mudah, sediakan satu ruang khas untuk anda dan bayi di tingkat bawah saja agar anda tak perlu naik ke atas dengan kerap.

3. Berenang

Bersenam adalah amat digalakkan selepas bersalin. Namun, ia bergantung kepada kesediaan tubuh anda untuk mula beraktiviti. Sebaiknya, dapatkan kepastian sama ada anda sudah boleh memulakan aktiviti senaman seperti berenang.

Andainya luka anda telah sembuh dan tiada masalah kesihatan lain, biasanya anda boleh mula berenang selepas minggu keenam. Jika tidak, anda boleh lakukan senaman ringan di rumah saja seperti senaman Kegel, berjalan, dan regangan supaya tubuh terasa lebih cergas.

4. Memandu

Kalau boleh, elakkan memandu jarak jauh dalam tempoh berpantang kerana ia boleh meletihkan. Ini akan membahayakan nyawa anda dan pengguna jalanraya yang lain. Berhentilah apabila letih dan berehat di RnR apabila rasa tidak selesa.

Ada masanya ibu terpaksa memandu untuk melawat bayi yang ditahan di hospital. Dalam kes ini, anda boleh memandu sendiri, namun pastikan anda tetap berhati-hati dan memakai tali pinggang keledar dengan selesa.

Jika perlu membawa bayi bersama, gunakanlah ‘car seat’ dengan betul.

5. Hubungan Seksual

Tubuh anda, terutamanya bahagian vagina dan rahim anda memerlukan masa untuk pulih daripada luka bersalin.Oleh sebab itu, doktor biasanya menyarankan anda untuk menunggu sekitar 4-6 minggu sebelum melakukan hubungan seksual dengan suami. Ini adalah penting bagi mengelakkan risiko jangkitan, pendarahan serius atau luka yang terbuka.

Suami haruslah memahami keadaan isteri dan pastikan mereka sudah bersedia sebelum kembali melakukan aktiviti seksual. Bincangkan posisi yang selesa dan tidak ‘menakutkan’. Kesefahaman amat penting kerana kehidupan seksual anda mungkin akan berubah selepas ini.

Ketahui Limitasi Diri

Walau sekuat manapun, ibu perlu tahu bahawa kita tak perlu melakukan apa-apa di luar kemampuan masing-masing. Setiap orang mempunyai kondisi kesihatan yang berbeza serta kisah mereka yang tersendiri, jadi jangan cuba membandingkan diri anda dengan orang lain.

Jangan stres, berehatlah secukupnya. Cara berpantang yang betul tidak sama bagi semua wanita, sebaliknya ia bergantung kepada keadaan tubuh serta emosi anda. Anda tetap seorang ‘supermom’ walau apa pun yang orang kata tentang anda!

Leave a Comment